Vela: la gran desconeguda
A l’Escola Pere IV podeu fer vela, sí!

I des del curs passat també multiactivitats nàutiques des d’una edat encara més primerenca.

Estem en un barri privilegiat per la presència del mar en la nostra vida quotidiana. Des de fa bastants anys, i gràcies en gran part a la voluntat d’una mare de l’escola, la Vanessa, que va creure en defensar l’accés al mar com un dret ciutadà més que no pas com una activitat el·litista, l’Escola Pere IV va incorporar a la seva oferta d’extraescolars VELA, cursada al Centre Municipal de Vela (CMV), dins del Port Olímpic.

Les xavales i xavals que proven l’experiència de navegar en raquero, en pico, en làser…solen al·lucinar! Les seves cares d’entusiasme són un regal. Més enllà del plaer, però, la navegació els dóna una capacitat de llegir les situacions per quant han d’estar permanentment reaccionant davant el vent i la mar i han de prendre decisions ràpides. Aprenen a treballar en equip, ja que sovint cada infant té la seva funció en l’embarcació i les tasques són rotatives. Ells preparen les embarcacions abans de sortir i les netegen pe recollir-les. I navegar els dota d’una gran autonomia i una bona dosi d’autoestima, perquè amb poques hores de pràctica senten que ells solets poden fer moltes coses de seguida: uns petits superherois marins.

Potser el que fa que aquesta activitat sigui bastant desconeguda és que és totalment estacional. Al Pere IV oferim per als alumnes entre 2n i 6è de primària VELA intensivament una de les darreres setmanes del curs, coincidint amb la jornada reduïda. Aquest curs 2015-2016 plantegem vela del 13 al 16 de juny, entre les 16:00 i les 18:00 hores (pendent de confirmació definitiva). Si hi ha quòrum suficient, lloguem un autocar. Sinó, entre els pares ens organitzem pel trasllat. Quan fem l’activitat en el que es considera curs escolar oficial, el CMV ens aplica preus reduïts de promoció per a escoles. Si hi hagués demanda de xavals des dels 6 anys, podríem muntar una MULTIACTIVITAT en paral·lel. Igualment, si hi ha pares i mares interessats, poden fer ells un curs de vela mentre els peques estan navegant.

Des del curs passat, per respondre a la demanda d’incorporar infants més joves a les activitats nàutiques, vam engegar una MULTIACTIVITAT que acceptava peques des dels 6 anys. Feien caiac, paddle surf, ràfting de mar, windsurf, esnòrquel i vela; i va ser tot un èxit! Per aquest estiu volem repetir la multiactivitat del 5 al 9 de setembre de 2016, entre les 9:00 i les 13:00 h.

Una darrera activitat de VELA la farem ja a l’inici del curs següent: al setembre de 2016. En principi, els dies 14, 16, 21 i 23, entre les 17:15 i les 19:15 h.

El monitoratge és format al CMV i tenen molta experiència amb infants. Cada dia s’estudia atentament quin temps fa i s’adapta l’activitat a les condicions meteorològiques. En cas de pluja, no se surt per qüestions de seguretat. Tots, independentment de com neden, estan obligats a sortir amb l’armilla salvavides a mar. Les llanxes motores els acompanyen per si han d’ajudar a alguna embarcació o algú, per exemple, es mareja.

En Joan Barberà, director del Centre Municipal de Vela des de no fa massa, té un ferm compromís en la democratització de la vela i en què els xavals del Poblenou gaudeixin el mar en tota la seva dimensió. Així que, nosaltres faltem nosaltres… llançem-nos-hi de cap!!!!

 

Podeu clicar al següent enllaç per descarregar-la

Fitxa alumne Vela Escolar – Català-1 2017